16 Mart 2011 Çarşamba

Tsunami



Tsunami
(okunuşu: "Sunami". Japonca'da liman dalgası anlamına gelen 津波 (つなみ) sözcüğünden) okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder (Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Tsunami )
Japonya'da deprem sonrası felaketin asıl sebebi de buydu. İnsanlar acaba Türkiye'de Tsunami olur mu diye konuşuyorlar ama asıl konuşmaları gerek
en hatta konuşmayıp önlem alın
ması gereken konu ise Tsunami değil depremin bizatihi kendisidir.
Düşünsenize, Allah korusun İstanbul'da 9.6 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Evet, aynı şeyleri düşünüyoruz. 14 Milyon İstanbul'un yarısından fazlası bu depremde yok olur. Hal böyleyken ve depreme karşı adam akıllı hiç bir hazırlığımız yokken kalkıp Tsunami hakkında konuşmak ise sadece ironiden ibaret. Diğer taraftan bu felaketlerin asıl kaynağınında hep biz insanlar olduğunu düşünmüşümdür. Tabi yüzlerce yıl önce de bu doğa olayları vardı ve milattan önce biz henüz floro-kloro karbonlarla ozonu delememiş ve yağmur ormanlarını mahvetmeye başlamamıştık o ayrı. Bir tarafta 10 saniye akıl versen insanı ve yarattığı abuk düzeni mahvedecek olan bir doğa, diğer taraftan da Aşık Veysel'in "Benim Sadık Yarim Kara Topraktır" türküsünün dizeleri.
Sonuç, insan olarak her şeyi o kadar hızlı yıpratıyoruz ki bunun sonu sanırım kıyamet olacak...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder