23 Eylül 2021 Perşembe

Mutsuz İlişkiler


Genel olarak hemen hemen hepimizin gözlemlediği ve zaman zaman da dahil olduğu bir konu: Mutsuz ilişkiler.

Peki ne oluyor da büyük heyecanlarla başlayan birliktelikler bir süre sonra iki kişilik yalnızlığa ve hatta aldatmalara doğru gidiyor?

1. Gözleri kör eden AŞK...

İlk görüşte aşık olanlardasınız burası sizin için. Hiç tanımadığınız birine daha ilk görüşte aşık oluyorsanız bunun nedeni aslında bilinçaltınız. Burada hoşlanma, çekici bulma ve etkilenme tanımlarını ayırıyorum ki zaten bir ilişki bu duygular olmadan başlayamaz. Ama ilk görüşte aşkın psikoloji dünyasında tanımı patoloji yani maalesef anormal bir durum. Doğup büyüdünüz aile içerisindeki sevgisizlik, ilgisizlik ve değersizlik hissi gibi kavramlar, size bu duyguları yaşatan ebeveyn modelini bilinçaltınıza bir nevi kaydediyor. Ve ilerde size bu şemaları yaşatacak insanları şıp diye tanıyıp ona aşık oluyorsunuz (aslında aşık olduğunuzu sanıyorsunuz). Ve sonrasında da aileden alışkın olduğunuz değersizlik hissini defalarca ve hatta farklı insanlarla farklı ilişkilerde yaşayıp duruyorsunuz. "Beni hep aynı insanlar buluyor, hep benzer ilişkiler yaşıyorum" sözleri bunun en büyük habercisi. Eğer bunu fark ettiyseniz mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririm. Yoksa yıllarınız hep mutsuz ilişkiler içerisinde geçecek.

2. İletişim...

A düşünüp ağzınızdan B çıkıyor ise ve ya sadece karşı tarafın sizi anlaması gerektiği üzerine odaklanıp karşı tarafı anlamak için hiç bir çaba sarf etmiyorsanız, sorunlarınızı konuşmak yerine bir birinize tripler atıyor ve hatta küsüyorsanız o zaman iletişim kuramıyor ve bu yolları da kapatıyorsunuz demektir. Bir şeye kızdığınızda, üzüldüğünüzde ve ya gücendiğinizde lütfen bunu sevgi diliyle beraber olduğunuz insana açık açık söyleyin. Omuz hareketleri ve triplerden kimse bir anlam çıkaramaz. Hata yapan karşı taraf ise ne hata yaptığını bilmediği için bu durumu tekrarlayabilir. Lütfen açık olun ve konuşun. En azından bir deneyin, bence başarabilirsiniz...

3. Alışkanlıklar...

Aslında her ilişkinin bir ömrü var. Kimi bir kaç saat kimi bir kaç yıl kimi de çeyrek veya yarım asır. Beraber oluğunuz dönemde artık uyuşmamaya başladıysanız, zevkleriniz ve düşünceleriniz değişti ise ve bu değişim beraberinde birlikte olduğunuz insan ile paylaşımlarınızı bitirme noktasına getirdiyse o zaman sadece bir birinizi tanıdığınızı ve alışkın olduğunuz için o ilişkiyi devam ettirmeyin. Nice anne ve babalar bile bir düzenimiz ve çocuklarımız var diye şiddetli geçimsiz olduğu halde hala beraber değiller mi? Mutsuz bir ailede büyüyen bir çocuk mu yoksa ebeveynleri ayrı ama huzurlu ve mutlu bir ortamda büyüyen çocuk mu daha sağlıklı olacaktır?

İlişkileri; sevgi, saygı, anlayış ve hoşgörü gibi kavramlar bir arada tutmalı alışkanlıklar değil.

4. Ne istediğini bilmeme...

Sırf biriyle beraber olmak için beraber olunmaz. Yakışıklı, güzel, seksi ve eğlenceli gibi kavramlar ancak siz anlaşabiliyorsanız ve bir birinizi beğeniyorsanız anlamlıdır. Sırf komik diye bir erkekle veya sırf güzel diye bir kadınla ortak konuşacak bir şeyleriniz olmamasına rağmen beraber olmak isterseniz sadece şakalaşmayı veya yatağı paylaşmaktan ileriye gidemezsiniz. Tabi bunlar da bir tercih...

5. İlişkide "Biz" yerine "sen" ve "ben" olmak...

İki kişilik bir ilişki her ne kadar senden ve benden oluşsa da ortak olan biz olmalıdır. Kişiler ilişki içerisinde kendi alanları koruyarak yani birey olarak varlıklarını sürdürmeli ama ne bencilce tamamen ben olmalı ne de alma verme dengesini bozacak şekilde sen olmalıdır. Sadece kendi duygularınızı tatmin etmek, sadece anlaşılmak ve sadece değer görmek istiyor ama partnerinize bu duyguları yaşatmıyorsanız bencilce davranıyorsunuz demektir. Diğer taraftan kendi varlığınızı, öz saygınızı ve öz değerinizi hiçe sayarak sadece sen diyorsanız da bir gün hep verip hiç almadığınız için hem kendinizi hem de karşınızdaki insanı kaybetmeye mahkum olursunuz. Genelde de narsist kişilik bozukluğu taşıyan kişiler öz değeri eksik olan kişilerle beraber olurlar. Tencere kapak misali. Buna benzer şemalarınız oluğunu fark ettiyseniz lütfen kendinize bir iyilik yapın ve bir uzmandan destek alın.



Bu konu altında daha çok başlık konuşabiliriz. Varsa sizlerin de söylemek istedikleri, yorumlara bekliyorum.


Son olarak, unutmayın ki yanlış insanlarla beraber mutsuz olmaktansa yalnız ama huzurlu olmak yeğdir..


Sevgiyle kalın
Not: Bu yazı Kızlar Soruyor "Bence" yazımdan alınmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder